ÜNNEPI SZAKÁCSKÖNYV
2007.12.02. 08:53
Grissini casalinghi
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 20 dkg olivaolaj, 35 dkg tej, 3 dkg só, 1 cs. sütőpor/szódabikarbóna. Kenéshez 1 tojás pici tejjel
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kb. 15 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, hosszú csíkokra vágjuk, meghengergetjük. Tetejét megkenjük a tojással, majd 220 fokon 10-12 percig sütjük.
A tésztába keverhetünk fokhagymát, fűszernövényeket, stb., max 3 -5 dkg-ot ehhez a mennyiséghez.
Hozzávalók (40 darabhoz) a gyömbéreshez: 5,5 dl (kb. 35 dkg) finomliszt, 1 csapott kiskanál őrölt gyömbér, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 dl olvasztott margarin, 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 1 dl méz, 1 tojás, a citromoshoz: 4 dl (kb. 25 dkg) finomliszt, 1 púpozott kiskanál sütőpor, fél mokkáskanál só, 1,5 dl olvasztott vaj, 1-1 púpozott kiskanál reszelt citrom- és narancshéj (lehet mandarin is), 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 0,5 dl (kb. 7 dkg) porcukor, 1 tojás,
A nyújtáshoz: liszt,
A tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj, a mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg finom porcukor, 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő, ételszínezék, a díszítéshez: tej, színes cukorkák, , kókuszreszelék, pirított, szeletelt mandula, csokoládé, mazsola stb.
A gyömbéres változathoz a lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat meg a szegfűszeget összekeverjük. Az olvasztott margarint kézi habverővel habosra verjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig keverjük, míg utóbbi elolvad benne. Először a mézzel meg a tojással, majd a fűszeres liszttel dolgozzuk össze. 3 részre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk és folpackba csomagolva, legkevesebb 4 órára behűtjük, de akár 2 napig is tárolhatjuk, mielőtt hozzálátnánk. A citromos tésztát ugyanígy készítjük el. Sütéskor egy tésztacipót lisztezett nyújtólapon kb. 4 milliméter vastagságúra ellapítunk. Különféle, lisztbe mártott kiszúrókkal csinos kis formákat készítünk belőle, és kivajazott tepsire (sütőlapra) rakosgatjuk. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb lánggal (150-160 °C) kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. 1-2 percnyi pihentetés után lapátkanállal tálcára átszedjük, így hagyjuk kihűlni. A többi tésztával hasonlóan járunk el. A tojásfehérjét a rizsliszttel és a porcukorral elkeverjük úgy, hogy sűrű tejfölhöz hasonló állagú legyen. Ennek 2/3-át félretesszük, a többit pedig, a festéket cseppenként hozzáadva, megszínezzük. A fehér mázból 5-6 evőkanálnyit kiveszünk, pár csepp tejjel lágyítjuk, majd ecsettel néhány sült kekszre kenjük, és dermedni hagyjuk. A többi mázat kis lyukú, simacsöves habzsákba töltjük. Akinek nincs ilyen, a masszát töltse nejlonzacskóba, és a csücskét vágja le: kész is a házi habzsák. A mázat ízlés szerint a kekszekre nyomjuk-pöttyözzük. Ha valaki nem akar bajlódni a habzsákkal, a mázat a süteményekre kiskanállal is rácsurgat hatja. A tésztát szeletelt mandulával, színes cukorkákkal stb. is díszíthetjük, de előtte vékonyan kenjük meg mázzal, hogy ezek ráragadjanak. 2-3 órán át, száradni hagyjuk. Fémdobozokban 2 hétig is eláll.
Tészta: 15 dkg lágy margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, fél üvegcse vanília aroma, 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő.
Máz: 10 dkg porcukor, 3-4 evőkanál víz, fél tasak erdei gyümölcs- vagy eperízű zselépor.
Tészta: A margarint vagy vajat egy keverőedényben egy konyhai robotgéppel habosra keverjük. A cukrot, a vanília cukrot és az aromát hozzákeverjük, és addig keverjük, amíg egy sűrű masszát nem kapunk. A tojást kb. fél percig keverjük bele. A lisztet elkeverjük a keményítővel, és a masszába szitáljuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, egyesével habzsákba töltjük. Egy, kb. 0,7 cm átmérőjű nyomófejjel 7 cm hosszú csíkokat húzunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Alsó vagy felső sütés kb. 200 fok előmelegítve, sütési idő 6 perc. A süteményt a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről.
Máz: A porcukrot és a vizet egy nagy tálban sűrű mázzá keverjük. A zseléport egy edénybe öntjük. A süteményt "fejükkel" kb. fél cm mélyen a mázba mártjuk, az alját letöröljük, majd egyből a zseléporba mártjuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk.
Hozzávalók kb. 70 darabhoz: 3 tojás, 15 dkg barnacukor, 35 dkg Graham liszt, késhegynyi sütőpor, 15 dkg aszalt trópusi gyümölcskeverék, 15 dkg kandírozott citromhéj, egy citrom reszelt héja.
A mázhoz: 4 evőkanál citromhéj, 15 dkg porcukor, színes cukorkák a díszítéshez.
Keverjük habosra a tojásokat cukorral, majd keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. Aprítógépben aprítsuk fel a kandírozott citromhéjat és az aszalt gyümölcsöket, azután keverjük ezt és a reszelt citromhéjat is a tésztához. Jól dolgozzuk össze. Formáljunk kicsi golyókat a tésztából, helyezzük őket kizsírozott tepsibe, majd süssük ki 160 fokon kb. húsz perc alatt. Miután kihűltek a golyócskák, kenjük be valamennyit citromléből és porcukorból kevert mázzal és díszítsük apró, színes cukorkákkal.
Vegyünk 25 deka igen nagy szemű mazsolát, 25 deka datolya szilvát, 25 deka mandulát 25 deka czitronádot, 25 deka birsalmasajtot, 25 deka aszalt magolt szilvát, 25 deka vegyes finom cukrozott déli gyümölcsöt, 50 deka fügét és 50 deka héjától megtisztított diót. Mindezen gyümölcsöket fel kell vágni lehetőleg egyenlő, de nem igen vékony laskákba. A felvagdalt gyümölcsöket tegyük tálba és hintsünk reá 2 deka törtfahéját, 2 deka törtszegfűszeget, és négy nagy almát héjától megtisztítva, vagdaljunk fel apró darabkákba; azt is keverjük a száraz, fölvágott gyümölcsök közé. E vegyes gyümölcsre öntsünk 4 deci jó rumot. Este készítsük el ezt az anyagot, hogy a tálba befedve egész éjjel ugy álljon, és ideje legyen összeérni. Másnap reggel készitsünk hozzá egy kiló lisztből, 2 tojásból, 2 kanál cukorból, egy késhegynyi sóból, egy kanálnyi vajból, 3 dekányi élesztőből, és fél liter tejből közönséges kalácstésztát. E tésztát verjük jól meg és tegyük langyos meleg helyre kelni. Ha a tészta megkelt, tegyük ki deszkára és nyújtsuk el kétujjnyi vastagságura. Ekkor a vegyes gyümölcsöt tegyük szép hosszan a tészta közepére; a tésztát sodorjuk össze a gyümölcscsel oly módon, hogy hosszúkás pékkenyér formája legyen. A kalács-tészta a gyümölcsöknek csak burkolatul szolgáljon. A tésztát felül kenjük meg tojássárgájával s tegyük tepsibe. Csendes tűznél, lassan kell kisütni szép barnapirosra. Használatkor nagy lapos szeleteket kell belőle vagdalni. Ez a rendkivül finom csemege a Temesvár-vidéki német ajkú családoknál karácsony estéjén szinte elmaradhatatlan étel. (Zilahy)
Összegyúrunk 50 deka lisztet 20 deka zsiradékkal, másfél deka. kevés tejen megfuttatott élesztővel, 2 tojással, csipet sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. hét cipóba osztjuk, és egy-két óráig pihentetjük. Apróra vágunk 20 deka cukrozott gyümölcsöt. 25 deka kimagvalt aszalt szilvát. kevés cukrozott dinnyét, és elkeverjük 10 deka mazsolával és 2 evőkanál kakaóval. 15 deka réteslisztből egy deka tejben kelesztett élesztővel, egy tojás sárgájával meg kevés langyos tejjel a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, elkeverjük az apróra vágott gyümölcsükkel, és ízlés szerint porcukorral édesítjük. A korábban elkészített két tésztacipót külön-külön téglalap alakúra kinyújtjuk, mindegyik szélére, hosszában egy csíkban ráfektetjük a gyümölcsös keveréket, és a tésztát ráhajtva, olyan hosszúkás rudakat formázunk belőle, akár a beigli. Sütőlemezre fektetve, tetejüket tojással kenve, forró sütőbe toljuk, majd a tüzet mérsékelve, kb. fél óráig sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.
Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj. 12 dkg kristálycukor, 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a tepsihez
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni.
A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.
15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni.
A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.
A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük.
Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mk. só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk. őrölt fahéj.
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót.
Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.
(Módosításaim: A mandula, mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak késhegynyi a fahéj. A mazsolát persze rumban megáztatom. Püspökkenyér formában sütöm. Tényleg eláll és nagyon finom.)
Hozzávalók: 125 g vaj v. margarin, 75 g zabpehely, 50 g cukor, 2 tojássárgája, 25 g csokidara, 50 g durvára aprított mazsola, 75 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 100 g sötét bevonó-csoki díszítéshez
Elkészítés: 25 g vajon megpirítjuk a zabpelyhet, majd félretesszük. A maradék vajat habosra keverjük a cukorral és tojássárgákkal.
Belekeverjük a többi hozzávalót is. Olajos kanállal kis halmokat szaggatunk a sütőlemezre, és világosbarnára sütjük.
Kihűlés után ízlés szerint díszíthetjük.
Hozzávalók: 23 dkg sótlan vaj, 2 ek. fekete melasz, 1,8 dl brandy , 2 citrom leve és reszelt héja, 2 narancs reszelt héja, 4 tojás, 23 dkg zsemlemorzsa, egyenként 23 dkg ribizli, mazsola és muskotálymazsola, 23 dkg nyers nádcukor. 8,5 dkg sima liszt, 8,5 dkg aprított, pirított mandula , 8,5 dkg aprított, pirított dió, 8,5 dkg aprított, kandírozott gyömbér, 1 nagy alma apróra vágva, 1 ek. őrölt szegfűbors és szerecsendió, 1 ek. őrölt szegfűszeg
Kis lángon olvasszuk fel a vajat és a melaszt egy lábasban. Miután kihűlt, adjuk hozzá a brandyt, a citromlevet, a citrom- és narancshéjat és a felvert tojásokat. A maradék hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban. A tojásos masszát keverjük a száraz hozzávalókhoz. Helyezzük egy jól kizsírozott, 1 kg-os kerek pudingformába és gőzöljük 6 órán át. Hűtsük 10 percig, majd vegyük ki a formából. Burkoljuk be műanyag fóliával (folpack) és tároljuk 2 hónapig. Tálalás előtt gőzöljük újabb 1,5 órán át.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor.
Tálalás: porcukor.
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle. Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük. Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is díszíthetjük.
* nevét Karl Nesselrode (1780-1862) gróf, orosz politikusról, megalkotójáról kapta. Befőzött gyümölcsöket, diót, stb. tartalmazó keverék, fagylaltokban, pudingokban, tortákban használatos.
Az ünnepi időszak a legalkalmasabb, hogy a rokonságot, a barátokat egy kávéra, néhány süteményre vendégül lássuk. Az ünnepi vigalmaknak ez a legegyszerűbb, egyszersmind legnépszerűbb módja. A gondos háziasszony előre tervez, és hűtőszekrényét még idejében Ínyenc sütemények garmadájával tölti meg. E sütemények listáján a hideg Nesselrode szelet előkelő helyet foglal el. Így azután a felszolgálás előtt a tortát csak ki kell venni a hűtőből, a karácsonyt jelképező hófehér tejszínhabbal kell megkoronázni és néhány mélyhűtött (maraschino) cseresznyével "feldobni". Ezáltal az egész ugyanolyan kedves lesz a szemnek, mint a szájnak.
Hozzávalók: 0,5 dl felezett, mélyhűtött (maraschino) cseresznye felolvasztva és lecsepegtetve, megszárítva, 2 evőkanál konyak, 1,5 dl tej, 1 dl méz, 2 db tojás jól meghabarva, 1 db kb. 24 cm átmérőjű, kivájt Graham tortalap, 1/8 teáskanál tejsodó, 1 dl vegyes kandírozott gyümölcs, narancs- és citromhéj, 1 dl apróra vágott dió, 1 dl apróra zúzott csokoládétörmelék, 3 dl felvert tejszínhab.
Tegyük a cseresznyéket és a konyakot egy kis edénybe, és több órán át, hagyjuk állni, még jobb, ha egész éjszaka pihentetjük. Keverjük össze a tejet, a mézet, a habart tojásokat és a sót. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük a keveréket, míg az forrni nem kezd, és enyhén meg nem sűrűsödik. Öntsük aztán egy közepes méretű tálba, és alaposan hűtsük le. Keverjük bele a cseresznyét, a kandírozott gyümölcsöket, a diót, a csokoládédarabkákat és a behűtött tejsodót. Finoman adjuk hozzá a tejszínhabot is.
Öntsük az egészet a kivájt Graham tortalapba. Fagyasszuk addig, amíg össze nem áll. Ezután burkoljuk alumínium vagy műanyag fóliába, és tegyük vissza a mélyhűtőbe. Fagyott állapotban kínáljuk. Elvileg 8-10 adag lesz belőle, de úgy fogyasszuk, ahogy azt a derékbőségünk diktálja.
2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk. sütőpor.
Szirup: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint.
Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.
Tojás nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk. Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük.
A vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük.
A sziruppal leöntjük a kalácsokat, 15 percig állni hagyjuk.
Süteményes tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal.
Hozzávalók: 30 dkg háj, 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, fehérbor, lekvár.
A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre tesszük. A lisztből, a tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a tészta felületén. Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig legalább 20 percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra. Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk. Fél-behajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát pihentetjük hideg helyen. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 cs Dr.Oetker sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, kevés só, 1 ek. rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula.
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz. kevés porcukor.
Készítése: A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát.
Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük.
Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben.
Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztő, bő 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7,5 -7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, őrölt szegfűszeg és fahéj, a kenéshez 1 tojás sárgája.
A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe kialakítunk egy mélyedést, amibe beleszórjuk az élesztőt, egy evőkanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztő folyékonnyá nem válik. A kovászt lefedjük, és 30 percig hagyjuk kelni. A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját adjuk a tésztához.
Hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tálat leborítjuk egy ruhával, és meleg helyre téve egy óra hosszáig kelesztjük. Amíg a tészta megkel, feldaraboljuk a cukrozott gyümölcsöket. A panettonét egy kb. 20 cm átmérőjű kerek edényben sütjük meg úgy, hogy alufóliából magasított peremet készítünk (olyan lesz, mint a kályhacső), gemkapoccsal tűzzük meg. Majd a formát kizsírozzuk, és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát nyújtódeszkán kinyújtjuk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát beletesszük a sütőformába, majd egy ruhával letakarjuk, és még egy óráig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat). A sütemény tetejét kereszt alakban bevágjuk, és megkenjük a tojássárgával. A sütő alsó részére téve kb. 45 percig sütjük, és ha készen van, hagyjuk kihűlni, és megszórjuk porcukorral.
Hozzávalók kb. 6 személyre:
Tészta: 1 citrom, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1 joghurt, 1,5 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
Díszítés: 25 dkg margarin + a formához, 15 dkg cukor, 2 tojás, néhány csepp zöld ételfesték, 1 kávéskanál kakaó.
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk. Karácsonyfa alakú sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat mély tálba ütjük, lazán felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és habverővel addig keverjük, amíg krémszerű lesz. A joghurtot összekeverjük az olajjal, és a masszához adjuk. Rászitáljuk a lisztet, a sütőport és belereszeljük a citrom héját. Az egészet sima tésztává kikeverjük, a formába öntjük, és a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hűtjük ki (előző nap is elkészíthetjük).
A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább habosítjuk. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és sima krémmé keverjük. A krém kétharmadát megfestjük zöld ételfestékkel, ezzel bevonjuk a karácsonyfa "gallyas részét". A maradék krém feléhez hozzátesszük a kakaót, jól összekeverjük és bevonjuk a karácsonyfa "törzsét". A maradék natúr krémmel "feldíszítjük" a karácsonyfát. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Hozzávalók: 2 csomag mirelit leveles tészta, 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dkg vaj, 3 dkg kristálycukor, 15 dkg porcukor, egy csipetnyi fahéj, zsiradék a tepsihez
Előkészítés: A töltelékhez a mazsolát, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk, majd fahéjjal és kristálycukorral jól összekeverjük. A felengedett leveles-tésztát belisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és felolvasztott vajjal bekenjük. Két egyenlő nagy részre vágjuk és elosztjuk rajta a tölteléket. Ezután mindkét tésztalapot szorosan összecsavarjuk, és hosszában félbevágjuk. Két-két csíkot a vágott felületükkel kifordítva, a nem vágott felületükkel egymás mellé helyezünk a gyúródeszkára és "copfot" csavarunk belőle. A tésztavégeket jól összenyomkodjuk. A "copfokat" enyhén bezsírozott tepsire fektetjük, és addig hagyjuk kelni, míg 1/3-ával megemelkednek.
Elkészítés: A "copfokat" előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ez alatt a porcukrot citromlével, és szükség szerinti vízzel összekeverve mázat készítünk. A "copfokat" a sütőből kivéve bekenjük egy kevés felmelegített citrommázzal, ezután rácson kihűtjük.
Hozzávalók: 3,5 dl mézes Graham keksz morzsa (kb. 30 kekszből), 1/2 teáskanál só, 1 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp, 2 evőkanál habosított méz (1 tojásfehérjével melegen felvert méz), 2 evőkanál lágy vaj vagy margarin, 2 dl félédes tört csokoládé. Töltelék: 2 dl kimagozott, finomra metélt datolya, 1 dl mazsola, felaprítva, 1 dl finomra felaprított kandírozott cseresznye, 2 dl durván felaprított dió, 2 evőkanál habosított méz, 2 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp, 0,5 dl felezett, kandírozott cseresznye a díszítéshez.
Keverjük össze a Graham keksz morzsát a sóval. Adjuk hozzá a konyakot, és a habosított mézet. Egy mártásos edényben lassú tűzön olvasszuk meg a vajat és a csokoládédarabkákat. Finoman dolgozzuk bele a Graham morzsás keverékbe. Az így kapott keverék felét nyomkodjuk be egy kivajazott 20 x 20 x 5 cm-es tepsibe.
A töltelékhez tegyük az előkészített gyümölcsöket a konyakkal, és a habosított mézzel együtt egy mártásos edénybe. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig melegítsük, míg a keverék egészen fel nem forrósodik. Vegyük le a tűzről, és azon melegében forgassuk bele a diót. Az így elkészített gyümölcsös keveréket kenjük rá a Graham morzsás alapra, majd fedjük be a morzsás keverék maradék felével. A felső részt jó erősen nyomkodjuk rá a töltelékre. A hűtőben hűtsük le, borítsuk ki a tepsiből, majd egy éles késsel vágjuk fel "falatnyi" kockákra. A kockákat a félbevágott kandírozott cseresznyével díszítsük. A falatkák hűtőben tartva ropogósak maradnak. Kb. 30 kocka lesz az eredmény.
Hozzávalók: 12 dkg kristálycukor, 15 dkg szeletelt mandula, 10 dkg apróra vágott dió, 1-1 evőkanál cukrozott narancshéj, mazsola, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál tej.
Egy edényben olvasszuk aranysárgára a kristálycukrot 2 evőkanál mézzel! A karamellhez keverjük hozzá a pirított mandulát és a diót! Mérsékelt tűzön adjuk hozzá a tejet és a maradék mézet, és kevergessük tovább kb. 1 percig, végül adjuk hozzá a cukrozott narancshéjat és a mazsolát! Vigyázzunk, hogy a cukrot ne pirítsuk túl sötétre, különben grillázsunk kesernyés lesz! Még mielőtt megdermedne, a grillázst kiborítjuk egy olajjal megkent fémlapra, 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Nyújtás előtt a sodrófát okvetlenül kenjük be olajjal, nehogy hozzáragadjon a grillázsmassza! Még mielőtt teljesen megszilárdulna, 3x3 cm-es négyzetekre szeleteljük. Végül a bonbonokat zsírpapírba tekerjük, és vékony karácsonyi papírba vagy színes sztaniolba csomagoljuk. Akár karácsonyfadísznek is használhatjuk. A másik lehetőség, hogy csokoládéval vonjuk be a grillázsbonbonokat.
8 egész tojást 25 deka porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött verjük. míg kemény, habos nem lesz. ("Szalagos" legyen a massza). A gőzről levéve tovább verjük, míg ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá. Végül óvatosan beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsírozott, lisztezett tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl sötétre sütjük
Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojás sárgáját habosra keverünk 15 deka cukorral, és gőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém felével megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg vízbe mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük. Díszíthetjük marcipán tobozokkal. csokoládé tortadarával, csillag alakú keksszel.
(teasütemény)
35 dkg lisztet 1/2 csomag V.-sütőporral elkeverünk, és hozzágyúrunk 15 dkg zsírt, 1 citrom levét, és reszelt héját, 2 egész tojást, 14 dkg cukrot, és késhegynyi V.-vanillincukrot. A jól összedolgozott tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. A korongocskák széle felé gyűszűvel, vagy egész kis alakú kiszúróval lyukat szúrunk ki. Az így elkészült tésztakarikákat zsírozott, lisztezett tepsibe téve, tojás sárgájával jól megkenjük, és nagy szemű kristálycukorral megszórjuk. Szép sárgára sütjük.
Hozzávalók egy tepsire való adaghoz: 12,5 dkg Grahamliszt (teljes őrlésű búzaliszt), egy evőkanál porcukor, egy evőkanál vaníliás cukor, egy csipetnyi só. 7,5 dkg margarin, 2,5 dkg tejföl, némi liszt a munkafelületre, sütőpapír (vagy helyette liszt és zsiradék a tepsi bekenéséhez), egy tojássárgája a kekszek tetejére (el is maradhat, helyette cukros víz is megteszi), a díszítéshez mogyoró, dió, díszítőcukorkák.
A tészta valamennyi hozzávalóját alaposan összegyúrjuk, vagy konyhai robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, majd egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180°C-ra állítjuk be. A tepsit előkészítjük a sütéshez.
A tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd különféle formákkal kis kekszeket szaggatunk belőle. Fontos, hogy a tészta hideg legyen! Egy tojássárgáját összekeverünk egy kanál vízzel, majd bekenjük a kekszek tetejét. Erre kerülnek a díszítések: mandula, dió, mogyoró, színes díszítőcukorkák. Kb. 13 percig sütjük, akkor jó, ha a színe már aranybarna.
Tipp: ha a kekszeket jól záródó fémdobozban tároljuk, sokáig frissek maradnak, s nedvességgel sem szívják tele magukat.
|