Karácsonyi birodalom
Karácsonyi birodalom

 

 

 

         

Minyon figura  párna kb 63cm hosszú,30cm széles,korlátozott mennyiségben eladó,2 db-tól 500ft/db kedvezmény.postaköltség plussz 1000ft futárszolgálattal.Rendeléstől számítva 3-4 nap indítom a csomagot.

https://plus.google.com/u/0/collection/8bTR9

 

 

látotagó olvassa a lapot. 2

 

 

 
RENGETEG ANIMÁCIÓ KARÁCSONYRA,TÉLAPÓRA
 

 

 

 

 

 

          

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!ÉREZD JÓL MAGAD A KARÁCSONYI BIRODALOMBAN!

 
 
SZILÁGYI DOMOKOS: Karácsony

A puha hóban, csillagokban,
Az ünnepi foszlós kalácson,
Láthatatlanul ott a jel,
Hogy itt van újra a KARÁCSONY.

Mint szomjazónak a pohár víz,
Úgy kell mindig e kis melegség,
Hisz arra született az ember,
Hogy szeressen és szeressék.

S hogy ne a hóban, csillagokban,
Ne ünnepi foszlós kalácson,
Ne díszített fákon, hanem
A szívekben legyen KARÁCSONY

 

 

 

Az adventi koszorú hagyománya 

 

Az első karácsony, amikor a koszorú az áhítatos várakozás részévé vált, 1860-ban volt, amikor a berlini árvaházban Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor az ünnep előtt gyertyákkal díszített kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Talán az árvaházi gyerekek másoknál még türelmetlenebbül várhatták a karácsony érkezését.

 
 
Még előbb, a románkori templomokban is voltak körcsillárok, de a múló idő jelzése meggyújtott gyertyákkal, ez a gondolat volt maga az újdonság. A fenyőkoszorút kezdték használni erre a célra világszerte. A népszokás szerint koszorút kötöttek a nyári napforduló napján is, amikor legrövidebb az éjszaka, vagyis június 24-én Keresztelő Szent János, vagy a hagyományos hazai megnevezés szerint Szent Iván napján: virágokból, aratás befejeztével kalászos szalmából, szüret végeztével szőlőből. E nagy múltú szokások mellé a múlt század második felében került az adventi koszorú hagyománya.

Az adventi koszorút az észak-német területeken, főleg protestáns környezetben készítették századunk elején. Majd Ausztriában is népszerűvé vált, a katolikus lakosság körében is. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá, templomokban, középületekben, otthonokban adventi koszorút a csillárra függeszteni. Különös izgalma az adventi vasárnapoknak: először egy, majd két, három, végül négy gyertya gyulladhat meg rajta...

A rajta lévő gyertyák a karácsony előtti vasárnapok liturgikus színeiben jelennek meg a hagyománytisztelőknél.

Advent angyalai

Az első vasárnap angyala (2007. XII. 2.)
Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt.

A második vasárnapi angyala (2007. XII. 9.)
A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az aranyserlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a serlegbe? Játékot? Ajándékot? Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a Nap sugaraiból készült. Nem tehet bele kemény, nehéz dolgokat. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok. akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.

A harmadik vasárnap angyala (2007. XII. 16.)
Advent harmadik vasárnapján egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.

A negyedik vasárnap angyala (2007. XII. 23.)
A karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, és azt pengeti. Közben szépen énekel hozzá. Ahhoz, hogy meghallhassuk, jól kell figyelnünk, s szívünknek tisztának kell lennie. A béke dalát énekli. Sok kis angyal kíséri, s együtt énekelnek. Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra is alkalmat ad, hogy az ünnep, csakugyan ünnep legyen, és akkora figyelemmel fordulhassunk egymáshoz, amelyet mindannyiunk megérdemel.


Összeválogatta Csáki Aranka
 
 
 

                                           

 Szilveszter.wyw.hu - Újév

Karácsony.wyw.hu

 

 

 

 KÉPEK,ANIMÁCIÓK,ZENE,JÁTÉK
 
KÉPESLAPKÜLDŐ 

Küldjön Ön is
képeslapot.
 Képeslap küldése

GYÖNYÖRŰ ZENÉS KÉPESLAPOK KARÁCSONYRA,ÚJÉVRE!

 

 

 

 

 

Fésűs Éva: Karácsonykor
Karácsonykor
fényesek a felhők,
csillagokból
horgol a tél kendőt.
Ráteríti
hegyek tetejére,
fenyőágnak
jégrojtos a vége.

Karácsonykor
mindenki varázsol,
meglepetés
bújik ki a zsákból.
Szekrényeknek
titkos rejtekéből,
édesapám
legmélyebb zsebéből.
Karácsonyra
kalácsot is sütnek,
nincsen ennél
izgalmasabb ünnep!
Ajándékot én is
készítettem,
amíg készült
majdnem tündér lettem!

 

 

 
RECEPTEK(KÖZTE EGY TELJES ÜNNEPI SZAKÁCSKÖNYV)
RECEPTEK(KÖZTE EGY TELJES ÜNNEPI SZAKÁCSKÖNYV) : ÜNNEPI SZAKÁCSKÖNYV

ÜNNEPI SZAKÁCSKÖNYV

  2007.12.02. 09:24

7 rész

¨   Tejszínes karácsonyi csokoládétorta

Hozzávalók: 1 kerek csokoládés piskótalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszín, 4 dkg kakaó, 4 dkg étcsokoládé, 10 dkg erdei gyümölcsíz, 5 cl rum.

A lisztből, vajból és porcukorból linzertésztát gyúrunk. Lemérünk belőle 20 dkg-ot, és kerek tortalapot sütünk belőle, a többiből pedig, kinyújtva, kis csillagokat szúrunk ki és megsütjük. A kettévágott piskótalap egyik felét megkenjük a gyümölcsíz felével, és ráragasztjuk a kihűlt linzerlapot. A kakaót és a csokoládét egy nagyobb edényben vízgőz fölött felolvasztjuk, előbb keveset hozzáadunk a felvert tejszínhabból, és simára keverjük. Beletesszük a maradék gyümölcsízt, a rumot és a többi tejszínhabot, és az egészet jól összekeverjük. Ha van otthon fém tortakarikánk, rátesszük a gyümölcsízzel összeragasztott két tortalapra, s rátöltjük a csokoládés tejszíntölteléket úgy, hogy az a karika háromnegyedéig érjen. Ráhelyezzük a piskótalap másik felét. Erre töltjük a maradék tejszínkrémet, a tetejét egyenesre simítjuk, és hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. A hűtőből kiemelve, a karikát levesszük róla, szeletenként egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1 csapott evőkanál só, 20 dkg Karaván sajt.

A lisztet az apró kockára vágott margarinnal jól összegyúrjuk, majd az áttört tehéntúrót hozzágyúrjuk. Ezután hűtőbe tesszük, amíg a tészta keményebbé válik. Majd kinyújtjuk vékonyra és megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk füstölt reszelt sajttal. Köménymagot is tehetünk rá. A recept nagyon egyszerű és nagyon finom. Kezdő konyhatündéreknek ajánlott.

Hozzávalók: 2 dl salátaöntet, 5 dl liszt, 360 g áfonyás dzsem vagy befőtt, 2 dl cukor, 1,25 dl apróra vágott dió, 2 fölvert tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só.

Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük az így kapott tésztamasszát egy kizsírozott őzgerincformába. 180 fokos sütőben süssük 45-50 percig, illetve addig, amíg a tészta széle el nem válik a tepsi falától. Hagyjuk hűlni, majd 10 perc után vegyük ki a formából.

(bejgli jellegű, torta formájú karácsonyi sütemény)

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1,2 dl víz, 3 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 db egész tojás,  csipetnyi só

Ezeket összegyúrjuk, amiből egy képlékeny anyagot kapunk. Ezután hűtőbe tesszük. Mikor megpihent, kivesszük, kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, és egy 20-25 cm átmérőjű lábossal kiszúrunk belőle egy kör alakú tésztát. A maradékot összegyúrjuk, és ugyanezt elvégezzük még egyszer, hogy két kerek lapunk legyen. Az egyikből süteményformával három karácsonyfát szúrunk ki, úgy, hogy a lyukak között egyenlő távolság legyen. A kiszúrt karácsonyfaformákat végül a lyukak közé helyezzük. Ez a lap lesz majd a tortánk teteje.

A töltelék készítése következik, ami lehet diós vagy mákos. Ezt hagyományos módon elkészítjük cukor, vaníliás cukor, és citromhéj felhasználásával. Ha kész, ezt is pihentetni tesszük. Egy vanília ízű pudingport elkeverünk vízzel, kikeverjük, félretesszük. Ezután zsírpapírból 3 tölcsért formálunk. Az egyikbe beletesszük a mák- vagy diótölteléket, és a tészta szélétől elkezdjük körkörösen ráengedni, csigaformában. A másik tölcsérbe a vaníliakrémet tesszük, és ezt is körkörösen visszük fel a tésztára. A harmadik tölcsérbe sárgabarack- vagy szilvalekvárt töltünk, és az előbbi módon felvisszük ezt is. Ezt addig ismételjük, amíg a tésztakorong meg nem telik teljesen. Mikor ezzel készen vagyunk, az előzőleg már kiszúrt tésztát ráhelyezzük a karácsonyfaformákkal együtt, és megkenjük egy egész tojással. Félretesszük pihenni fél órára, majd mikor megszáradt, még egyszer átkenjük. Szobahőmérsékleten 30-40 percig kelesztjük, majd 160-180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Hozzávalók kb. 70 darab sütemény elkészítéséhez: 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, két tojás, egy teáskanál fahéj, egy kávéskanál sütőpor, egy kevés tej az aprósütemény bekenéséhez, mandula és kandírozott gyümölcsdarabok a díszítéshez.

A hideg vajat mogyorónyi darabokra morzsolva keverjük a liszthez, majd a tojások a cukor és a fahéj hozzáadásával gyúrjuk az egészet sima tésztává. Pihentessük egész éjszaka. Másnap dolgozzuk bele a tésztába a sütőport, majd nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra. Egyszerű formák segítségével szaggassunk belőle kicsi kekszeket és rakosgassuk őket kizsírozott tepsibe. Kenjük be mindegyiknek a tetejét tejjel, szórjunk rá némi mandulát és kandírozott gyümölcsdarabokat.

Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig kell sütni. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók: 140 g vaj vagy margarin, 100 g cukor, 1 vaníliarúd, 2 tojássárgája, 200 g liszt, 100 g hámozott és darált mandula, 1 evőkanál kristálycukor és 1 evőkanál porcukor a beforgatáshoz.

Elkészítése: A zsiradékot keverjük habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. A vanília rudat hosszában hasítsuk fel, a rúd belsejét kaparjuk a tésztára. Majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és az egészet keverjük krémes masszává. Keverjük bele a lisztet és a mandulát, majd tegyük az egészet 1 órára hideg helyre. Pihentetés után a tésztából formázzunk kifliket. Sütés után a kifliket még melegen forogassuk bele a megmaradt vaníliába és porcukorba.


Italok

Hozzávalók: 4, 5 dl házi pálinka, fél dl méz, mézes süteményekbe való fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs, stb.)

Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő.

¨   Forró "Almáspite" puncs

4-6 személyre: 4 csésze (kb. 1 liter) száraz almabor, fél csésze (12 cl) Calvados, fél csésze (12 cl) sötét rum, fél csésze (12 dkg) mazsola, 4-5 db 5 cm-es fahéjrúd, 16 szegfűszeg, alma a magháza nélkül, félbevágva és szeletelve

Pohár: egy kétliteres hőálló kancsó vagy puncsostál, 4-6 hőálló pohár

A mazsolát a rummal a tálba tesszük, és két órán át, áztatjuk. Belekeverjük a többi alapanyagot. Áttöltjük egy lábasba, és nagyon lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Melegen kínáljuk. Tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almáspite íze lesz!

¨   Forró banánpuncs

8 személyre: 2 érett banán, 2 csésze (50 cl) kókusztej, 1 csésze (25 cl) friss tejszín, 12 cl Créme de Bananes, 6 cl arany rum

Pohár: egy 1,5 literes hőálló puncsostál, 8 goblet

Díszítés: 3 karika banán koktélpálcikán, reszelt szerecsendióval megszórva.

Jobban mutatnak a poharak, ha a szélüket bevonjuk sárgára színezett kókuszreszelékkel. A banánt földaraboljuk, és a többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tesszük. Erős fokozaton rövid ideig turmixoljuk. A keveréket áttesszük egy lábasba, és kis lángon nagyon lassan melegítjük. Ne forraljuk.

Melegen kínáljuk. Hidegen is nagyon finom!

¨   Forró Dylan-puncs

10 személyre: 1 3/4 csésze (42 cl) Tequila, 1 1/4 csésze (30 cl) Kahlua, 6 cl rum alapú kávélikőr, 4 csésze (kb. 1 liter) forró csokoládé, 0,5 liter friss tejszín (a puncs tetejére)

Pohár: egy nagy kancsó, 10 hőálló üvegpohár

Díszítés: frissen reszelt csokoládé

Az alapanyagokat a forró csokoládéval együtt egy lábasba vagy tálba öntjük, és jól összekeverjük. Forrón kínáljuk, és mindegyik pohár tetejére egy kevés tejszínt öntünk (vagy belekeverjük). A tetejüket megszórjuk reszelt csokoládéval.

¨   Hálaadásnapi tál

8-10 személyre: 3 csésze (75 cl) áfonyalé, 3 csésze (75 cl) rosé bor, 2 csésze (50 cl) narancslé, 15 cl brandy, 12 cl Chambord málnalikőr, 6 cl Crémede Framboise, jég

Pohár: egy 3 literes puncsostál, 10 borospohár

Díszítés: friss málna és narancscikkek, narancshéj-csíkok

A puncsostálat egyharmadáig megtöltjük jéggel és ráöntjük az alapanyagokat.

Jól összekeverjük, és tálalás előtt 30 percig állni hagyjuk. Friss gyümölccsel és - héjjal díszítjük. Különleges hatást érhetünk el, ha a puncs tetejére két-három virágot is teszünk.

¨   Karácsonyi felköszöntő puncs

(Wassail)

Hozzávalók: 1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéjrudak.

Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle.

¨   Őszi krémpuncs

6-8 személyre: 3 csésze (75 cl) vagy 1 üveg (750 ml) szilvabor vagy bármilyen más gyümölcsbor, 2-3 csésze (50-75 cl) szeder ízű ásványvíz vagy szódavíz, 9 cl Créme de Cassis, 9 cl Créme de Frambise, 9 cl Poire William likőr, jég

Pohár: egy 2-3 literes puncsostál, 8 talpas goblet

Díszítés: különféle gyümölcsök, például szeder, málna, körte, szilva

Az alapanyagokat a jég kivételével összekeverjük a tálban. Legalább 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Hozzáadjuk a jeget és a gyümölcsöket, majd tálaljuk. Minden pohárba bőségesen tegyünk gyümölcsöt.

¨   Részeges kávé

6-12 személyre: 6 csésze (1,5 cl) erős feketekávé (ízlés szerint barnacukorral édesítve), 1 1/4 csésze (30 cl) brandy, 1 csésze (25 cl) sötét rum, 1 csésze (25 cl) fehér rum, 2 rúd fahéj, 0,5 friss tejszínhab, 1 narancs héja csíkokra vágva

Pohár: 6-12 hőálló pohár

Díszítés: ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és narancshéjcsíkokkal. A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük. Lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Néhány percig érni hagyjuk. Előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejére, s végül megszórjuk narancshéj-csíkokkal és szerecsendióval.

¨   Tojáslikőr 1.

Elkészítése: 3 tojás sárgáját elkeverjük 25 dk cukorral, közben 1/2 liter, szintén 25 dk cukorral édesített tejben megfőzünk fél rúd vaníliát, s hűlni hagyjuk, míg langyos lesz. Ekkor hozzáadjuk a cukorral elkevert tojás sárgáját, és gyenge tűznél sűrűre főzzük. Kihűlés után ehhez a tojásos-tejes masszához kanalanként belekeverünk 200 ml 90 fokos alkoholt és 80 ml rumot vagy megfelelő rumeszenciát. Rum helyett konyakot is használhatunk. Íze még pikánsabb, ha 5 g narancseszenciát is teszünk bele. Fogyasztás előtt érni hagyjuk.

¨   Tojáslikőr 2.

Elkészítése: 6 tojássárgáját kikeverünk 6 evőkanál cukorral. Ehhez adunk fél liter nyers tejet, (nem tévedés!) vagy 3 dl nyerstejet és 2 dl tejszínt. Hozzákeverünk 3 csomag vaníliás cukrot, és 3-4 dl tiszta szeszt, attól függően, hogy milyen erősre akarjuk készíteni. Ez a mennyiség kb. 1 liter, üvegbe öntjük, lezárjuk, és hagyjuk 4-6 hétig, hogy összeérjen.

¨   Tojáslikőr 3.

Hozzávalók: 5 tojássárga, kb. 15 dkg porcukor (ízlés szerint), egy vaníliarúd vagy egy csomag vaníliás cukor, 6 dl tej, 2, 5 dl tiszta alkohol (90 fokos) vagy, 2 dl tiszta alkohol és fél dl konyak

A tojások sárgáját keverje simára a vaníliarúd kikapart belével, vagy a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt és lehűtött tejet és az alkoholt apránként adagolja hozzá. Karácsonyig pihentesse hűvös helyen, és 2-3 naponként rázza össze.

Jól behűtve likőrös pohárban, vagy konyakos pohárban, tejszínhabbal díszítve kínálja.

¨   Tojáslikőr 4.

Hozzávalók: 5 tojássárgája, 40 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 4 dl tejszín, 2.5 dl 96%-os alkohol

A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Folyton keverve, apránként hozzáadjuk a tejszínt, majd a szeszt. Jól összedolgozzuk.

¨   Tojáslikőr 5.

Hozzávalók: 6 tojássárgája, 35 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dl tej, 3 dl szesz

A tejet felforraljuk, kihűtjük. A tojássárgákat, a cukrot, vaníliáscukrot jól kikeverve, hozzáadjuk lassan a kihűlt tejet. Alaposan felrázva szeszt öntünk hozzá. Hűtőben 2 hétig érleljük, közben 2 naponta átszűrjük.

¨   Tojáslikőr gyerekeknek

(Alkoholmentes tojáslikőr)

(Fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!)

Hozzávalók: 1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliás cukor, őrölt szerecsendió a díszítéshez

Keverje simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzze öt percig. Vegye le az edényt a tűzről, és öntse bele a vaníliáscukrot is és jól keverje el. Ezután hűtse le.

Szervírozza melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegye a masszát turmixgépbe és adjon hozzá egy csésze tört jeget. Mixelje habosra, a tetejét díszítse szerecsendióval.

¨   Skót tojáslikőr

Hozzávalók: 10 tojássárgája, 20 dkg cukor, 5 dl tejszín, 2.5 dl skót whisky, csipetnyi őrölt fahéj és csillagánizs

Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral. a fahéjjal és az őrölt ánizzsal fémtálba tesszük. Gőz fölött, habverővel addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Apránként hozzáöntjük a tejszínt is, és addig verjük, amíg krémes nem lesz, Végül hideg vizzel félig teli tálba tesszük, és állandóan kevergetve kihűtjük. Lassan csorgatva belekeverjük a whiskyt is. Üvegbe töltjük, és jól lezárjuk.

Hűtőszekrényben kb. 4 hétig eltartható. de a nyitott üveg tartalmát gyorsan használjuk fel.

Elkészítési idő kb. 30 perc


Kisgyerekeknek

(6 hónapos kortól)

Egy fél banánt és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl csipkebogyóteával.

(12 hónapos kortól)

Félbevágott almák magházát kivájjuk, a magházak helyét meglocsoljuk fahéjas citromlével (nagyobbaknál mézes darált dióval is megtölthetjük). Az almákat levelestészta-korongokra borítjuk (lehet mirelitből), és vékony mandulaforgácsból tüskéket, szegfűszegből szemet, orrot készítünk. Forró sütőben percek alatt elkészül. (A szegfűszeget fogyasztás előtt dobjuk ki.)

(18 hónapos kortól)

20 dkg zabpelyhet, 20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 10 dkg mézet, 10 dkg vajat és 5 dkg almalébe áztatott mazsolát jól összekeverünk. Ha túl száraz lenne, adhatunk hozzá kevés vizet is. Evőkanállal sütőpapíros tepsire szaggatjuk, gombóc alakúra formázzuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.

 

 

 

 
BELÉPÉS KARÁCSONYORSZÁGBA            
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KARÁCSONYI BIRODALOM LÁTOGATÓI
Indulás: 2007-10-07
 

 

LÉPJ BE A TÉLAPU 3 CÍMŰ MESEFILM BIRODALMÁBA!
 

 

             

 

 
UTAZÁS MESEBIRODALOMBA
 

Itt a Télapó

Megérkeztem télországból, Kis gyerekek,

jó napot!

Tudom, nagyon vártátok már, Hogy múljanak a napok.

Siettem is tihozzátok

Csengős szánon, szaporán. Weihnachten nostalgie bilder

Szikrát szórt a szarvas talpa, Úgy suhant át az út porán. Túl az ezer jéghegy erdőn, Hová sosem ér a nyár Ott van az én széllel-bélelt, Hóból épült palotám. Weihnachten nostalgie bilder

Hol mit láttam, nagy könyvembe Minden este beírom. Megtelt könyvem sok-sok lapja, Elfogyott a papírom.

Feneketlen zsákom mélyén Ajándékot keresek. Piros almát, aranydiót, Kisautót, könyveket.

Kedvetekért jövőre is Teletöltöm zsákomat, Ezer évig megtartom még Ezt a jó szokásomat.

Donászy Magda: Karácsony délután
 
Karácsony délután
lassan jön az alkony.
Kíváncsiság bújkál
minden gyerekarcon.
 
Végre sötétedik…
hamvas lesz az este.
Bodri velem együtt
figyel minden neszre.
 
Mikor szól a csengő,
az ajtó kitárul,
piros alma nevet
rám fenyőfárul.
 
Tudom, az erdőből
édesapám hozta,
a diót meg anyám
be is aranyozta…
 
 
Azért olyan kedves,
azért olyan drága,
meghatottan nézek
apára…anyára.

Weihnachten nostalgie bilder

 
 
 

 

 

 

 

 
BANNEROM

 

MÁSIK OLDALAM :


Ide küldhetsz saját írású meséket,verseket is!

 
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?